dissabte, 30 de juliol del 2016

La gran calorada del 1876

A finals de juliol i principis d'agost del 1876, Catalunya va estar sota una onada de calor persistent. En el blog.meteo.cat se'n parla extensament. Però us en faré un petit resum.


L’onada de calor va començar pel sud de la península Ibèrica cap al 25 de juliol, arribant al seu punt àlgid entre el 28 i el 31 de juliol i s’allargà fins al 7 d’agost, sobretot per la part sud i central de la Península. Va estar caracteritzada per una situació de gran estabilitat atmosfèrica (que va permetre una elevada insolació) i vent en calma, fent que la temperatura màxima es disparés als llocs més càlids de la Península i l’interior del país. A la costa mediterrània el màxim va tenir lloc després d’un o dos dies de ponent abrasador.

El 28 de juliol de 1876 van registrar-se 40,0 °C a Tortosa. Tot i que pot semblar una temperatura gens excepcional, no és un valor que s’assoleixi cada estiu a Catalunya (actualment a dos de cada tres estius es registra en algun punt del país i en dies aïllats un valor superior o igual als 40 °C), i menys en el context del segle XIX.

Us poso un llistat amb les temperatures màximes d'aquells dies a Catalunya i a Espanya.

A la premsa de l’època es va ressaltar l’excepcionalitat de la calorada viscuda, realment inusual per trobar-se a les acaballes del període fred conegut com la Petita Edat del Gel. Per ella també se sap que la gent dormia als balcons i als carrers per passar millor la calor de la nit, sobretot a l’interior de la Península, i que alguns obrers i gent del camp van patir cops mortals de calor per treballar massa estona a ple sol. Possiblement feia segles que no s’havia donat un episodi de calor tan intens, però a partir d’aquell moment la freqüència i durada de les calorades ha augmentat de manera significativa a Catalunya.

Per cert, enllaçant aquesta situació amb el meu arbre genealògic, en Salvador Martí Gubau (besavi meu), va néixer un 26 de juliol de 1876 a Santa Coloma de Farners i, per tant, en plena onada de calor històrica. Com devia patir el meu besavi i també la meva rebesàvia Maria Gubau Taberner!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada