dilluns, 25 de juliol del 2016

La temperatura a 850 hPa

Moltes vegades us parlo de la temperatura a 850 hPa en relació a onades de calor, de fred o, fins i tot, en la cota de neu.

Els mapes de temperatura a 850 hPa ens indiquen quina és la temperatura a uns 1.500 metres d'alçada, on la pressió atmosfèrica seria d'uns 850 hPa (remarcar, però, que l'alçada no és sempre 1.500 metres, sinó que pot variar un centenar de metres amunt o avall). Sobre els anticiclons o a l'equador, l'alçada puja per sobre els 1.600 metres, mentre que a les depressions o zones polars baixa per sota els 1.300 metres.

I per què ens fixem en aquesta alçada? Perquè a aquesta alçada, la radiació del terra, els vents locals, la contaminació, no afecten tant i, per tant, és una temperatura que la pots comparar d'una manera homogènia pel territori. El valor d'aquesta temperatura serveix per mesurar la intensitat i magnitud de les masses d'aire respecte la temperatura actual.

-Temperatures per sota dels 10 graus sota zero indica a casa nostra un episodi molt fred, amb temperatures màximes per sota els 5º i de -20ºC a alta muntanya.

-Temperatures al voltant dels 5 graus sota zero: ambient molt fred

- Temperatures al voltant dels 0º: ambient fred

-Temperatures al voltant dels 15º: ambient càlid, amb màximes al voltant dels 30º

- Temperatures al voltant dels 20º: ambient molt càlid. Temperatures màximes de 40º a les zones més càlides

-Temperatures superiors als 22º: onada de calor. Temperatures per sobre dels 40º a l'interior.

I per què us explico tot això? Perquè en la següent imatge, del Servei Meteorològic de Catalunya, es mostra la temperatura durant tots els dies que portem de juliol de la temperatura a 850 hPa sobre Barcelona. Al mes de juliol, la temperatura mitjana seria al voltant dels 15º. Per tant, tot el que estigui força per sota o força per sobre dels 15º ens mostra onades de calor o bé refrescades.

Es pot veure perfectament la refrescada que hi va haver entre els dies 13 i 17 de juliol, i el posterior episodi càlid de mitjans setmana passada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada