dimarts, 26 de juliol del 2016

La marinada i el terral

La marinada, o la brisa de mar, és un vent que apareix al matí i desapareix al capvespre, que bufa de mar cap a terra a causa de la diferència de temperatura entre el mar i el terra, i es tracta d'un vent amb molt poc recorregut, ja que s'inicia a pocs quilòmetres mar endins i s'endinsa uns 30-40 km terra enllà (depenent també del relleu). Per exemple, a Sant Dalmai el vent que comença a mig matí i no marxa fins a la tarda és la marinada.

Com que la marinada és producte de la diferència de temperatura entre el mar i el terra, és obvi que a l'estiu és quan més força té, encara que la seva presència ja comença a la primavera i acaba a la tardor. A Sant Dalmai, aquest vent sol començar passat la setmana santa i acaba per l'octubre.

Què fa que la marinada es presenti o no? En primer lloc, que no hi hagi cap vent a escala major present. En un dia de tramuntana, mestral o ponent la marinada no apareixerà pas. En un dia ennuvolat tampoc, perquè la temperatura del terra no serà prou elevada...

La marinada és local i això fa que en un lloc tingui un component del SE, en d'altres del SSE o fins i tot del SSW. A Sant Dalmai, la marinada sol venir del SSE. De fet, aquest vent és el predominant des del maig fins a l'octubre.

El vent contraposat a la marinada és el terral. És un vent que apareix al capvespre i té un sentit terra-mar, ja que a la nit la temperatura del mar sol ser més càlida que no pas la del terra. Així doncs, és un vent fresquet, però ubicat només a primera línia de la costa. A Sant Dalmai, el terral no apareix mai, perquè ens trobem força lluny del mar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada