diumenge, 23 de juliol del 2017

El valle de Tena: un paradís muntanyenc



La vall de Tena es troba dins dels Pirineus Centrals, però és la primera comarca (o última) amb cims de més de 3.000 metres. El Balaitous és l'últim cim de més 3.000 metres que trobarem anant cap a l'oest. També hi ha altres cims que superen aquesta xifra simbòlica. el Gran Facha, els Infiernos, el Garmo Negro, Arnales, Algas i Argualas.
                      
Aquesta zona de muntanya més alpina es caracteritza pel material granític (com tot el Pirineu Axial), els nombrosos ibones i alguna congesta de neu permanent: ibones de Bachimaña, ibones Azules, Bramatuero, Respomuso, etc.


Al sud de la comarca, trobem dues serres que separen el Pirineu del Pre-Pirineu, separats per l'estret de Santa Helena. Al sud-est tenim la serra de Tendeñera, de 15 km de longitud i que separa la vall de Broto amb la de Tena. Al sud-oest, tenim la serra de la Partacua, que separa la vall de Tena amb la zona de Canfranc, al riu Aragón.


Al nord-oest tenim la zona de l'Anayet, un entorn més suau, però d'origen volcànic. Malgrat ser ja a França, també tenim el Midi d'Ossau.

I a la part central, al voltant del riu Gállego, tenim la majestuositat de la Peña Foratata.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada