dilluns, 24 de juliol del 2017

La brecha de Roland



La Brecha de Roland (o la brecha a seques) és un dels llocs on un muntanyenc ha d'anar algun cop a la vida, com Ordesa, Gavarnie, etc. És un coll que separa Ordesa al sud i Gavarnie al nord, de 40 metres de longitud i 100 d'alçada, a una altitud de 2.804 metres, i ubicat dins del massís del Monte Perdido. La tipologia calcària d'aquesta zona (recordem que la major part del Pirineu és granític, no pas calcari) dóna lloc a aquest espectacular tall de la roca.
 
Explica la llegenda que Roland (nebot de Carlemany), anomenat així perquè en néixer va caure rodolant al terra, era filla de la princesa Berta (germana de l'emperador) i del duc d'Angers. Va viure la seva infantesa a Itàlia i França, i al cap dels anys es va convertir en un dels més famosos cavallers de l'època.

Amb el seu oncle Carlemany van anar a la batalla de Roncesvalles i, en perdre, Carlemany va marxar. Però Roland va quedar ferit sota el seu cavall mort. Quan va tornar en si, i veient la seva situació, es va aixecar amb gran esforç apartant la montura del seu cavall amb l'ajuda de la seva espasa Durandart i recolzant-se sobre una gran roca.

Roland va intentar orientar-se per trobar el camí cap a França, però l'enemic ja era molt proper. Dos dies després, va arribar a la vall d'Ordesa. Una vegada aquí, només havia d'escalar les muntanyes, però ja sentia els gossos que el perseguien. Va fer un últim esforç i va arribar gairebé dalt de tot. Però quan estava a punt d'aconseguir-ho, els gossos el van atrapar. Amb la seva espasa Durandart els va matar sense cap dificultat, però va acabar totalment exhaust. Va mirar avall i va veure com les tropes ja l'havien vist i anaven directament a per ell. Va comprendre que no arribaria mai més a França i va llençar l'espasa a l'altre costat de muntanya, perquè els seus la veiessin. Però l'espasa va relliscar i va tornar cap a ell. Fins a tres vegades ho va intentar, però sempre amb el mateix resultat. Sabent que el matarien, amb un últim esforç sobrehumà, Roland va llançar l'espasa per última vegada, amb tal violència que l'espasa va colpejar la muntanya i la va partir en dos, deixant una bretxa oberta. Així, Roland va poder veure el seu país per última vegada.
 
I avui en dia, encara es pot veure el tall de la roca, a la brecha de Roland.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada