dilluns, 23 d’abril del 2012

La llegenda de Sant Jordi

Avui és Sant Jordi, el dia del llibre i de la rosa.

Però qui era Sant Jordi? I la llegenda del drac i de la princesa?

Jordi fou un militar romà, fill de Geronci (soldat romà) i Policrònia, que va néixer aproximadament el 270 i va morir el 303, per tant, va viure pocs anys. Es va convertir al cristianisme, cosa que li va ocasionar la mort.

El 303 l'emperador romà Dioclecià va ordenar una persecució contra els cristians, i Jordi es va negar a fer-ho. L'emperador va ordenar torturar-lo, decapitant-lo. El 494 va ser santificat pel papa Gelasi I.

I d'aquí a la llegenda...

Iacoppo de Varazze va escriure al segle XII "La llegenda Àuria". El protagonista és Sant Jordi, un soldat romà que va matar a un drac que assolava a una regió situada a Líbia. Cada dia el drac agafava una donzella (a través d'un sorteig, ja que ningú s'oferia de voluntària) i se la cruspia. Un dia li va tocar la princesa Cleodolinda, la filla del rei. Marxant cap al cau del drac, es va trobar amb Sant Jordi, que va matar el drac. De la seva sang, en va sorgir un roser, amb les roses més vermelles que la princesa no havia vist mai. El rei va proposar a Sant Jordi que es casés amb la princesa, però ell ho va desestimar dient que no la mereixia, i va marxar.

La festa de Sant Jordi es va estendre per Catalunya durant el segle XV. Sant Jordi és el patró dels cavallers de la Corona d'Aragó i això fa que s'estengui aquesta festivitat.

Sant Jordi és el patró de nombrosos països, nacions i regions com Catalunya, Aragó, Anglaterra, Portugal, Djibouti...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada