dimarts, 25 de setembre del 2012

50 anys de les inundacions al Vallès

El 25 de setembre de 1962, després d'uns mesos molt secs, i a causa de les lleres brutes de còdols, graves, pedres, troncs, etc., unes precipitacions superiors als 200 litres en molt poques hores (tarda-vespre) van ocasionar el desbordament de nombrosos rius del prelitoral. Bàsicament el riu Besòs i el riu Llobregat, amb nombrosos afluents.

El riu Ripoll, la riera de Rubí, la riera de les Arenes, totes elles al Vallès Occidental, es van desbordar ocasionant una riuada molt important. A més, també s'ha de tenir en compte el desenvolupament urbanístic que es dugué a terme durant els anys 40' i 50': barris marginals situats molt a prop de rius i rieres, amb unes condicions d'habitabilitat sota mínims i sense cap tipus de control per part de l'administració. Moltes cases i carrers van quedar literalment esborrats, com el barri de Torre-romeu o Can Puiggener a Sabadell. Altres pobles molt afectats van ser Terrassa, Rubí, Sant Quirze del Vallès, Ripollet o Mollet. A la conca del Llobregat, destaca Cornellà.

A part de les més de 700 víctimes mortals oficials (altres fonts les eleven a més de 1.000), moltes fàbriques es van veure afectades, amb la consegüent pèrdua econòmica. A posteriori, es van portar a terme actuacions per ampliar el llit dels diversos rius.

Us poso dues fotografies que he trobat per internet:


Des de Ràdio Barcelona es va voler ajudar a les víctimes, aconseguint molts diners i ajudes materials, que no va agradar gens a Franco.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada