De Lloret de Mar, he pogut trobar bona informació perquè tenen una sèrie dels padrons de població molt llarga, des del 1824 fins a mitjans segle XX; això fa que, a part dels noms, puguis saber a on vivien.
El primer padró on trobo avantpassats amb el carrer on vivien és el 1857.
Aquest any, en Joan Bayell Fargas (nascut el 1813) i la Victòria Agustí Viader (1812) vivien al carrer Germanes número 8, juntament amb els seus fills Pere, Dolors, Teresa i Manel. En Manel tenia pocs mesos. I qui eren aquests Bayell? En Joan i la Victòria eren els avis de la meva besàvia Glòria Bayell Burcet, i en Manel el seu pare, o sigui, el meu rebesavi.
El casc urbà de Lloret de Mar, a mitjans segle XIX, s'havia expandit per les zones rurals situades a segona línia de costa, després d'urbanitzar tota la primera línia, on actualment hi ha els carrers Sant Pere, del Carme i Major. A més, a la façana marítima s'uneix el casc històric amb la zona coneguda com el barri de Venècia, situat més a ponent de la platja.
Si ens centrem en aquest primer padró, els meus avantpassats vivien al carrer Germanes, situat al capdamunt del barri de Venècia (punt vermell en el plànol).
En Joan Bayell i la Victòria Agustí viuran a la mateixa casa fins que es morin, a finals del segle XIX. Diversos germans d'en Manel Bayell (oncles de la meva besàvia Glòria) vivien a finals del segle XIX al carrer Venècia, la Fàbrica i Mar de Venècia. Tots aquesta carrers es troben al barri de Venècia també, per tant, tots en una mateixa àrea molt propera.
Si ens centrem ja amb en Manel Bayell i la Catalina Burcet, pares de la meva besàvia Glòria, el 1880 vivien al carrer Oliva, 11, un carrer situat al nord del casc urbà existent en aquella època, però per sota la carretera actual cap a Tossa (punt blau en el plànol).
El 1885 els meus rebesavis Manel i Catalina vivien al carrer Lima, 4. No he trobat aquest carrer en l'actualitat.
El 1888 vivien al carrer Migdia número 4, un carrer situat una altra vegada al barri de Venècia (punt verd en el plànol).
El 1889 vivien al carrer Mar de Venècia número 4, un carrer que ara actualment no existeix, però que el nom ja indica que també estava al barri de Venècia. En l'actualitat, hi ha el carrer Vall de Venècia, potser és el mateix (punt groc en el mapa)
El 1897, amb la meva besàvia ja nascuda, vivien al Mar de Venècia número 29. Potser era la mateixa casa, amb el número canviat, o potser no (punt groc en el mapa).
El padró de 1897 és l'últim que tinc informació dels carrers.
En la imatge següent, podem observar sobre un ortofotomapa de 1956 els punts on aproximadament vivien els meus avantpassats a Lloret de Mar:
En aquest altre mapa amb la trama urbana actual de Lloret, us poso els punts, per ubicar-los a on es trobarien aproximadament:
Finalment, una fotografia de 1930 de Lloret, tret del Servei Arxiu de Lloret de Mar:
El barri de Venècia se situaria a la part més propera, a l'esquerra d'aquest petit turó, el turó de l'Hostalat, on ara hi ha l'Hotel Roger de Flor Palace.
I per què el nom de barri de Venècia? Sembla que al segle XIV, uns italians van crear aquest barri, i guarnien les seves barques de pescadors com góndoles venecianes fent processons per mar. També es van començar a creure en sants i verges de tradició italiana, com Loreto, Rosalia, Sebastià o Cristina. (informació extreta de la Viquipèdia).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada