dijous, 13 d’agost del 2015

75 anys de la detenció del president de la Generalitat de Catalunya

El 13 d'agost del 1940, la Gestapo va detenir Lluís Companys per ordre de les autoritats espanyoles a París, on estava el president amb la seva família.

El van portar a Madrid i d'allà a Barcelona, on el van executar el 15 d'octubre del 1940 al castell de Montjuic.

La revista Sàpiens ho va explicar així:

El 13 d'agost del 1940 els agents alemanys van irrompre en el domicili del matrimoni Companys a la localitat bretona de La Baule, a la costa atlàntica. L'historiador Joaquim Aloy ha localitzat, a l'Institut Internacional d'Història Social d'Amsterdam, un manuscrit escrit per Carme Ballester, l'esposa de Companys. Es tracta d'un document de vuit pàgines a través del qual es poden reconstruir els fets que van succeir entre la detenció del president i el seu afusellament per ordre de Franco.

El manuscrit va ser escrit l'any 1969, 29 anys després de l'afusellament de Companys, i Ballester el va haver d'escriure perquè les autoritats alemanyes li concedissin una pensió com a familiar d'una víctima del nazisme. La narració de Ballester s'inicia el 13 d'agost del 1940 quan, a dos quarts de set de la tarda, "dos homes vestits de civil i quatre amb uniforme de soldats alemanys entraren a casa amb la metralleta i apuntant el meu marit i a mi mateixa". 

I en aquest enllaç, hi ha el manuscrit escrit per la dona de Companys, Carme Ballester:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada