dimecres, 6 de març del 2019

Vitòria-Gasteiz

Vitoria (castellà)-Gasteiz (euskera) és la capital d'Euskadi i la seu del parlament basc. Té gairebé 250.000 habitants i és una ciutat de serveis i industrial, amb la Michelin i Mercedes-Benz com les dues empreses més destacades. 

La ciutat es troba en una plana d'entre 500-600 metres d'alçada, però amb muntanyes de més de 1.000 metres pel nord i sud 

Gràcies al capellà de l'església de San Vicente que ens vam trobar, ens va explicar una mica de la seva història: la va fundar el rei Sancho VI el 1181 en un lloc anomenat Gasteiz. Era una ciutat emmurallada, estructurada a partir de quatre torres de quatre esglésies i amb un casc antic en forma d'ametlla. Al segle XIX es va crear un eixample neoclàssic al sud de la plaça de la Virgen Blanca. Com a anècdota, Vitòria té dues catedrals, la Vieja i la Nueva.

Nombrosos parcs i jardins s'estenen per la ciutat, sent el més important el parque de la Florida, al sud de la catedral Nueva.

El casc antic de Vitòria es troba situat dalt d'un petit turó i s'estén també per les seves vessants, en forma d'ametlla. Fins a finals del segle  XVIII, tota la població estava dins la ciutat emmurallada, i conté els principals elements arquitectònics més interessants de la ciutat.

La part més alta del casc antic està estructurat a través de les 4 torres, quatre campanars d'esglésies que es veuen desde moltes zones de la ciutat:

- Catedral de Santa Maria (la Vieja): temple d'estil gòtic situat al nord del casc antic, sempre ha tingut problemes estructurals i les reconstruccions-remodelacions han estat constants. Des de fa unes dècades està en procés de restauració.



- Església de San Miguel: temple gòtic-renaixentista construït bàsicament al segle XIV, ubicat a la vessant meridional del casc antic.

- Església de San Vicente: temple gòtic, dels segles XV-XVI, construït sobre un altre del segle XII, es troba a llevant del casc antic.

- Església de San Pedro: temple gòtic del segle XIV, és un dels més ben conservats i més bonics del nord d'Espanya. Es troba a l'oest del casc antic, adosat a la muralla medieval.

A part d'elements religiosos, dins del casc antic trobem carrers estrets dedicats a oficis (Herrería, Carnicería, Judería, Zapatería), el palacio de de Montehermoso, el museu Fournier de cartes, la Casa del Cordón (on el papa Adrià VI va saber que l'havien anomenat papa de Roma), o la plaza de la Virgen Blanca i la plaza de España.




La plaça d'Espanya, coneguda també com la plaza Nueva, és una plaça quadrada, de finals del segle XVIII.


La plaça de la Virgen Blanca, al costat de la plaça Espanya, és el lloc de trobada més popular de Vitòria. A peu de la muralla medieval i de l'església de San Vicente, al segle XIII ja existia com a espai situat fora de la muralla i servia d'entrada al casc antic. Quan es va construir la plaça d'Espanya, es va menjar part de la plaça Virgen Blanca. El 1917 es va posar un monument dedicat a la batalla de Vitòria, el 21 de juny de 1813 entre les tropes franceses i les tropes angloespanyoles.



Fora del casc antic, trobem la catedral de Maria Immaculada, la Nueva, de principis del segle XX.

Al sud del casc antic i en direcció Mendizorrotza tenim primer el parque de la Florida, al costat de la catedral Nueva. De principis del segle XIX, hi domina la rocalla, petits ponts, i que presenta un aspecte romàntic, amb camins sinuosos, grutes i cascades. També hi ha una escultura del músic Wynton Marsalis.



Al sud de la línia del tramvia, trobem un altre parc, el del Prado, més humanitzat, amb parcs infantils, serveis de restauració, etc.


I entre els dos parcs, tenim el passeig Fray Francisco de Vitoria on tenim el palau d'Ajuria Enea i altres edificis com el Museu de Belles Arts o altres construccions de finals del segle XIX.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada