dimarts, 12 de maig del 2015

Esteu a punt per la calor???

Demà i dijous tindrem la punta màxima de calor, amb unes temperatures a 850 hPa d'uns 23-25º sobre Catalunya. Això és degut a una llengua d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica. Ens hem de remuntar al 2012 al sud i sobretot al 2001 per tenir una situació semblant a la d'aquests dies.

Els registres històrics d'un mes de maig a Vilobí els tenim 30-05-2001 amb 33.6º a l'Aeroport (registres de més de 40 anys). A Salitja, el 27-5-2006 amb 31.4º. Com podeu veure, són temperatures dels últims dies de maig, però és que encara ens trobem en la primera quinzena.

En les dues imatges següents, es pot observar la temperatura a 850 hPa previst pel dimecres al vespre i el divendres al matí. La temperatura a aquesta alçada pot baixar uns 20 graus, per tant, la refrescada a partir de divendres serà molt acusada:


A quina temperatura podem arribar demà i dijous?

És molt difícil de preveure perquè dependrà de localismes. En un principi, les temperatures seran superiors als 35º a l'interior i superiors als 30º a molts punts de la costa. Però el vent serà el que dirà quina temperatura farà.

Per exemple, a Sant Dalmai, si bufa la marinada (avui a migdia ja bufava) la temperatura no s'enfilarà massa. Però si no bufa o fins i tot si bufa una mica del sud o de ponent, la temperatura es dispararia.

En aquesta imatge del meteo.cat podem veure les temperatures previstes, indicant uns 34-36º a l'interior de la Selva:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada