dimecres, 17 d’agost del 2016

Gerunda, la Girona romana

Segur que saben molt més de la Girona romana els turistes que molts de nosaltres. A veure si aquesta entrada serveix per no quedar amb un pam de nas si alguna vegada ens pregunten coses tant simples com si la muralla romana encara es pot veure, per on passava la Via Augusta i a on hi havia el Fòrum...

Gerunda es va fundar als voltants del 76 aC, pel general Gneu Pompeu Magne. A causa del desnivell, la planta de la ciutat no podia ser rectangular amb l'estructura típica del Cardo i Decumanos (els dos carrers principals). Per tant, la forma de Gerunda era triangular, amb tres vèrtexs on se situaven les tres portes principals: Torre Gironella (vèrtex est), Sobreportes (vèrtex nord) i Portal de Migdia (vèrtex sud); a més, també hi havia una altra entrada, la Porta Rufina.Tota la Girona romana estava emmurallada.

Us poso una imatge recreada de com era Gerunda:

La porta que es veu en primer terme és Sobreportes, amb l'Onyar a mà dreta.

I a continuació, com seria Gerunda amb els carrers actuals:

Aquesta última imatge ens serveix per entrar amb la muralla romana. Gerunda estava emmurallada ja des dels inicis. Els vestigis més antics són del segle I aC. Només tenia una torre, Torre Gironella a la part més elevada. El mur tenia uns 2 metres d'amplada i estava fabricada amb grans blocs de pedra de girona (calcària nummulítica).

La muralla romana visible és molt poca per dos motius: la muralla medieval es va fer sobre la romana (i per tant, queda invisible) o bé ha quedat integrada dins les cases (bàsicament les del carrer Ballesteries i també les del sector sud.

El recinte romà de Girona estava delimitat aproximadament pels carrers actuals de Ballesteries (encara que el carrer no existia), Pujada Sant Feliu, Sobreportes, Catedral, Passeig de la Reina Joana, Sant Cristòfol, Torre Gironella, carrer dels Alemanys i carrer del doctor Oliva i Prat, aproximadament. Són unes 7 ha, amb un desnivell de 60 metres en només 330 metres (de Torre Gironella al riu Onyar). En relació als carrers Ballesteries i Pujada Sant Feliu, aquests no existien en l'època romana. De fet, la pujada de Sant Feliu era un gran penya-segat sobre el riu Onyar i el carrer Ballesteries era la riba del riu (inclosos les cases). En època medieval, els ciutadans van anar comprant aquests terrenys i s'hi van fer cases i, per tant, el darrera d'aquestes cases hi ha la muralla romana.

Vestigis de la muralla romana en queden al pati de les Àligues, a Sant Domènec. La part romana és la inferior, amb pedres més grosses i irregulars:


I també a la plaça Sant Domènec, a la part dreta, a la part inferior, amb pedres més grosses. La part superior de la muralla ja pertany a l'època medieval.


Per tant, sí, es pot veure fragments de la muralla de fa 2.000 anys.

Abans he comentat que hi havia 4 portes d'entrada a la ciutat de Gerunda.

Al nord, Sobreportes, la única que queda encara intacta (amb les seves modificacions medievals):

A l'est, Torre Gironella. No queda cap vestigi de la porta ni de l'entrada, però si de la torre, encara que força deteriorada.

En aquesta imatge, es pot veure una recreació de com seria Torre Gironella:

 

Al sud, hi ha el portal de Migdia. Tampoc en queda cap part visible. Es troba a la placeta del Correu Vell. El 1857 es van enderrocar dues torres medievals i durant l'enderroc es van trobar les torres quadrangulars romanes.

I finalment, la Porta Rufina. De la porta no en queda res visible perquè està dins la Torre Rufina medieval.

Quin carrer comunica Sobreportes i el Portal Migdia a la placeta del Correu Vell? El carrer de la Força. I si us pregunto quin és el Cardo (carrer principal) de Girona? Doncs si, el carrer de la Força és el cardo maximus de Gerunda i també el traçat de la  Via Augusta.

Finalment, ens falta trobar el Fòrum, la plaça central on es reunia el poder religiós, cívic, econòmic i polític de Gerunda.

Òbviament, el fòrum es trobava on ara trobem la Catedral, l'escalinata i la plaça de la Catedral (després ja venia la muralla romana). Normalment, el Fòrum es trobava a la intersecció del cardo i el decumanus, però a causa de la irregularitat del terreny, a Gerunda només hi havia el cardo i el fòrum es trobava al nord d'aquest.

La retícula cuadricular de les ciutats romanes es va modificar a Gerunda. Els carrers (decumanos) que sortien del cardo no eren rectilinis, i la majoria tenien escales per salvar el pendent. Encara que segurament modificat, el carrer del doctor Oliva i Prat (que surt de la placeta del Correu Vell, Portal de Migdia) era el límit sud de Gerunda, amb la muralla romana a l'interior de les cases:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada