diumenge, 21 d’agost del 2016

Visita a les ruïnes ibèriques d'Ullastret

La ciutat ibèrica d'Ullastret es considera com el major nucli urbà de cultura ibèrica descobert a Catalunya, i que pertany a la família dels indigets.

Situat a llevant del poble actual d'Ullastret, es troba dalt del turó de Sant Andreu. L'origen es troba al segle VI aC, i ben aviat ja va ser protegida per una muralla que encara es pot veure en part. 

Dins de les muralles es poden veure les cases, carrers, cisternes d'aigua, sitges per emmagatzemar gra i espais públics. Amb l'arribada de l'imperi romà, es va iniciar un procés de transformació en el sistemes de d'ocupació i explotació econòmica, fins arribar al seu abandonament al segle II aC. Estudis indiquen que va arribar a tenir una població de fins a 6.000 habitants.

A la primera meitat del segle IV aC el poblat es va ampliar fins a triplicar gairebé la superfície emmurallada, amb carrers adaptats a les pendents i les irregularitats del sòl. Es van implantar nous barris i es construiren grans cases, pertanyents a famílies aristocràtiques, i obres públiques com temples, cisternes i sitges utilitzades per emmagatzemar gra. Es dedicaven a l'agricultura i ramaderia, però també vivien de les mines i les pedreres. Comerciaven amb comunitats properes i amb grecs i feniciopúnics, a través de la veïna colònia grega d'Empúries.







 L'estudi Burzon-Comenge ha fet una reproducció en 3D de com era la ciutat ibèrica d'Ullastret. En el mateix museu d'Ullastret es pot veure aquesta reproducció, d'uns 5 minuts de durada. Us poso unes quantes fotografies:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada