dilluns, 8 d’agost del 2016

La catàstrofe de la riuada del camping las Nieves a Biescas

L'agost del 1996 es va produir unes greus inundacions al càmping Las Nieves, a Biescas, que van provocar 87 morts i 183 ferits. La situació del càmping al mig de l'antic curs del torrent d'Arás va ser letal.

Però per què el càmping estava situat aquí? Perquè el càmping estava sobre l'antic curs del riu. Dècades enrere havien canalitzat el torrent per un lateral de l'antic curs i, per tant, donaven per suposat que l'aigua sempre es canalitzaria per allà. Però no va ser així.

Al lloc concret del càmping era al bell mig del con de dejecció del torrent. Què és un con de dejecció? Quan un riu baixa pel pendent de la muntanya, agafa una velocitat molt gran; en el moment en què s'arriba a la plana o el pendent disminueix molt, la velocitat també disminueix i això fa que l'aigua avarqui més extensió, o sigui, el seu curs es fa més ample. En aquesta imatge ho veureu molt bé:



El càmping Las Nieves estava situat ben bé al mig del con de dejecció. Quan la riuada va arribar al càmping, les aigües es van estendre en sentit horitzontal, agafant de ple tota la zona.




El càmping el van ubicar uns metres al costat. Sabeu a on? Sí... Al con de dejecció del torrent del Arratiecho

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada