dimarts, 23 d’agost del 2016

Les Pedreres, barri poc conegut de Girona, però amb les millors vistes de la ciutat

Avui he deixat el cotxe dalt de la Facultat de Lletres, a tocar de Torre Gironella i he anat a fer una caminada pel barri de les Pedreres.

He començat pel camí de les Creus i en pocs minuts he arribat a l'ermita del Calvari. El camí de les Creus s'anomena així perquè trobem al llarg del camí fins a quinze petites capelles amb una creu al capdamunt. Al final del camí, a mà esquerra hi trobem l'ermita del Calvari.




Al costat de l'ermita del Calvari, hi ha un petit turó, la muntanya de la O, on hi han les restes del fortí del Calvari. Com a conseqüència de l'incendi de l'any passat, es pot veure aquestes ruïnes. El fortí es va construir el 1675 aprofitant una antiga capella. Va ser destruït durant el setge francès del 1809. Des d'aquí dalt, es té una perspectiva molt bona de les Pedreres, Catedral, i les muntanyes del voltant.




Un cop vist el fort del Calvari, he tornat a baixar a l'ermita del Calvari i he anat direcció el Pirulí, que ja es veu ben clarament.

Abans, però, he passat per dues construccions abandonades, que són les restes del magatzem de pòlvora, conegut com el Polvorí.



 El Pirulí, o Torre de Telecomunicacions de Girona segons el seu nom oficial, es va inaugurar el 25 de gener del 1992 i les obres havien durat un any i mig. La torre disposa de nou plataformes obertes, per instal·lar-hi paràboles, i una plataforma tancada per a aquelles paràboles que tenen l'equip de ràdio incorporat. La base de cimentació té 17 metres de diàmetre i està col·locada sobre tres metres de formigó damunt la roca. La torre té una altura sobre el nivell del sòl de 112 metres (més o menys un edifici de 30 plantes). L'altura del fust de formigó és de 82 metres i l'altura del màstil metàl·lic de 30 metres. De nit, des del Montseny als Àngels, són ben visibles les balises d'alta intensitat situades a 55 i 112 metres..En l'actualitat, el Pirulí està desfasat (de fet, va funcionar pocs anys a ple rendiment).



El Pirulí es va construir al costat del fort dels Caputxins, que data del 1708 i va ser destruït el 1814.

-
Des d'aquí dalt, les vistes cap a Vila-roja, el Parc Científic o l'Eixample de Girona són molt bones:


Finalment, he seguit la ruta cap a la Torre Alfons XII, construït el segle XIX sobre el reducte de la Ciutat, que data del 1675, i que formava part de la defensa de la ciutat en el sector sud-est i est, juntament amb altres forts, com el de Caputxins que ja hem vist abans.

Des d'aquí, les vistes també són impressionants:

Abans d'arribar al cotxe, he passat per una antiga pedrera, on s'extreia la pedra de Girona.

El barri de les Pedreres pren el nom de les antigues explotacions de pedra calcària, d'un color blavosa i que bona part dels edificis més antics són d'aquesta pedra.


3 comentaris:

  1. Hola Angel, ....
    Soc Pilar Adroher , presidenta de l'AV de les Pedreres. Fent cerca a la xarxa he trobat el teu passeig per la muntanya de les Pedreres, amb les fotos i els comentaris . Genial !! Des de l'AV de les Pedreres enguany farà 10 anys que organitzem la Passejada amb Natura i Cultura a les Pedreres (des de 2008) sempre acompanyat de guies i donant a conèixer les diferents vessants de les joies d'aquests espai de natura, biodiversitat, història i miradors excepcionals en els 4 punts cardinals de la carena de la muntanya. Sempre amb molt èxit d'assistència , suposo perquè tal com tu dius , no és gaire coneguda , en part perquè l'Ajuntament no ha fet aquesta feina de difusió i promoció d'aquest fabulós entorn que tenim a tocar de Barri Vell , centre neuràlgic de totes les mirades de l'Ajuntament .

    Ens agradaria poder publicar la teva passajada ...amb comentaris i fotos a la nostra web...
    Estem ara mateix i finalment treballant amb els tècnics de l'Ajuntament per avançar en l'itinerari de passeig que nos en vam dir l'Anella Verda de les Pedreres, ruta circular que a una mateixa cota donaria la volta a la carena de la muntanya i passaria i faria coneixer els diferents elements que et dèia abans , Potser finalment tindrem un triptic que anuncii aquesta ruta i faci coneixer aquestes joies que hi tenim .
    Pero no dubto que encara queda un llarg temps per a executar-ho i tenir-ho fet. A poc a poc , paciència i perseverància ...només així hi arribarem.
    Pilar

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Pilar. I tant, cap problema en que feu servir les fotos o el text!

      Elimina
  2. Soc aficionat a fer aquesta caminada de tant en tant. Cada vegada que hi passo per la Torre de Alfons XII, crec que el nom no és l'adient. Per això he fet una petició a l'Ajuntament (nomenclàtor) perquè el canviïn pel nom de "Torre d'Estudiants" recuperant una nominació antigua del lloc i també adient per una ciutat universitària. Si teniu manera de ajudar a que l'Ajuntament aprovi la meva solicitud serà serà ben vingut (Es clar si us sembla bona idea)

    ResponElimina