dimecres, 24 d’agost del 2016

Per què hi ha més terratrèmols a Itàlia que en d'altres llocs?

Els terratrèmols es produeixen quan dues plaques terrestres es mouen entre si. A Europa, la principal placa és l'euroasiàtica, que travessa el Mediterrani. Però a la península itàlica hi ha una placa més petita, que va originar fa molts anys els Balcans i els Alps.

Us deixo una notícia de la web de TV3 ENLLAÇ

A Itàlia es troben els volcans més actius i es donen els terratrèmols més intensos d'Europa. La raó la trobem en l'origen de la formació de la península itàlica, dels Alps i dels Balcans.

L'escorça terrestre està forma per diferents plaques, com peces d'un puzle encaixades que suren sobre el magma. No són estàtiques sinó que tenen un moviment molt lent. La distribució actual dels continents i els oceans ha trigat milions d'anys. La zona de contacte entre aquestes plaques són les àrees on se situen els volcans i, per fricció, els terratrèmols més actius. Si a escala planetària trobem el "cinturo de foc", que envolta tot el Pacífic, com la zona més activa de volcans i terratrèmols del planeta, a Europa la zona més activa se situa a la península itàlica.

La microplaca Adriàtica o Apuliana ha donat origen als Apenins, als Alps i al mar Adriàtic i està en lent i constant moviment. Els volcans formats per l'Etna i Vesuvi són les petites escletxes per on s'escapa la lava del contacte entre les dues plaques. L'acumulació d'energia i tensió per la fricció que exerceix la micro placa Adriàtica contra la placa euroasiàtica, que empeny cap al nord, s'allibera en sacsejades que donen lloc als terratrèmols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada