diumenge, 10 d’agost del 2014

El meu arbre genealògic L: la casa dels Bitlloch



Si fa uns dies us deia que en Miquel Esteve i la Maria Anna Sureda havien viscut al Pla de Girona, però que no sabia quina masia en concret, ara ja ho puc certificar.

En els padrons del 1777 al 1810, apareixen en Miquel Esteve i la Maria Anna Sureda i els seus fills vivint en la casa propietat dels Bitlloch. Bé, doncs resulta que els Bitlloch són en realitat els Bell-lloc, però amb una grafia més antiga.

La família Bell-lloc va estar a Girona des del 1267, amb un tal Pere de Bell-lloc (documentat al barri del Mercadal) fins el 1714 quan Ramon de Bell-lloc i de Macip va abandonar Girona sent ja el primer comte de Bell-lloc. I fins a mitjans segle XIX aquest llinatge va mantenir propietats a Girona (el 1854 va morir Maria Mercè de Bell-lloc i Portell, casat amb Joaquim Mercader).

Resseguint els padrons de Girona més enllà del 1812 (quan en Miquel Esteve va morir), he anat descobrint els masovers d'aquesta casa propitat dels Bitlloch. El 1813 hi vivien uns nebots de l'Oleguer Esteve (Joan, Francesca, Rosa, Teresa i Clara, fills d'en Narcís Esteve Sureda, germà de l'Oleguer). Però el 1817 ja hi vivien unes altres persones, ja sense cap parentiu amb en Miquel Esteve (Modest Carles, la seva dona Francisca i el seu fill Dalmau). El 1826 i fins el 1910 com a mínim, aquesta casa va estar habitada per Joan Vidal i la seva descendència.

Entre els padrons del 1851 i el del 1876 hi ha un canvi de propietat de la cas on vivien els Vidal, dels Bitlloch als Mercader. Això és degut a que la última descendent dels Bitlloch era Maria Mercè Bell-lloc, que s'havia casat amb Joaquim Mercader. Per tant, és normal que la propietat canviés de llinatge, però no de família.

Els Bell-lloc, a Girona, tenien diverses propietats, algunes dins la trama urbana de Girona, però només una al pla de Girona: la Torre de Bell-lloc o can Pau Birol. O sigui, on ara hi ha el col.legi Bell-lloc de Girona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada