dimarts, 26 d’agost del 2014

La divisió territorial de Catalunya al llarg de la història: la divisió provincial de 1833 de Madoz

El 1833 el ministre de Governació Javier de Burgos va promulgar la divisió territorial en províncies, que encara està vigent.

A part de fer una delimitació provincial, Javier de Burgos també va col.locar aquestes províncies en regions supramunicipals (sense cap funció). El 1931 amb la II República es va mantenir aquestes regions i llavors si que van dotar de funcionalitat. Hi ha hagut alguna variació (canvis de província d'alguns municipis), però cap que afectés Catalunya.

Aquesta divisió administrativa tenia com a base les províncies del 1822, però amb algunes variacions.

En aquesta imatge es veuen les províncies i amb el diferent color les regions. Catalunya té les 4 províncies, però podem veure diferències en les regions espanyoles. De fet, aquest mapa va ser present durant tot el franquisme, amb regions com Lleó, Castilla la Nueva, Castilla la Vieja o Albacete i Cuenca juntes.



Per tant, tenim que Catalunya es divideix en 4 províncies: Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida. La única contradicció que hi ha en aquesta divisió és la Cerdanya, una comarca natural i històrica dividida entre la província de Girona i la de Lleida.

El 1834, es van crear els partits judicials, que coincideixen amb les províncies, encara que en cada província n'hi ha de diversos.

En les imatges següents podeu veure els partits judicials de cada província catalana:






A Girona hi ha els partits judicials següents: Figueres, Girona, la Bisbal d'Empordà, Ripoll, Santa Coloma de Farners, Olot, Blanes, Sant Feliu de Guíxols i Puigcerdà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada