dijous, 14 d’agost del 2014

La divisió territorial de Catalunya al llarg del temps: la Catalunya musulmana



Entre el 711 i el 714, els musulmans van conquerir tota la península ibèrica i van arribar fins al sud de França. El 759, però, els francs van començar començar la reconquesta.

Per tant, podem determinar que entre el 711 i el 759 tota Catalunya va estar organitzada territorialment segons el model musulmà.

Tota Catalunya estava inclosa dins la regió oriental d'al-Àndalus: Xarq al-Àndalus. Aquesta zona incloia tota la zona oriental mediterrània de la península, des d'Almeria cap al nord. A partir de la reconquesta, la frontera va quedar al nord delimitada pel riu Cardener i segles més tard el riu Ebre. El 929 aquest emirat es va convertir en un califat, el de Còrdova.

Aquesta regió estava dividida en valiats, concretament 11 durant la total dominació musulmana de Catalunya, encara que no hi ha gaire informació.

Un valiat era una extensió de territori governat pel valí. A partir del 1071 els valiats van passar a anomenar-se taifes. A la Catalunya musulmana (Catalunya Nova), es van crear els taifes de Tortosa i Lleida, que al final van quedar incorporades dins de la taifa de Saragossa (entre el 1039 i el 1071) i sent conquerides pels comtats catalans el 1148 i el 1149.

L'últim valiat a conquerir va ser la de Siurana, el 1153-1154. Després d'aquest any, només van quedar algun poble sota la influència musulmana, però sense cap estructura organitzativa.

En la imatge següent del 1080 es pot veure les taifes de Tortosa i Lleida (ja incorporades a la taifa de Saragossa) i la frontera amb els comtats catalans:

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada