dimecres, 6 d’agost del 2014

Reforma de l'administració territorial francesa

El que estan fent a França és com si a Espanya fusionessin les comunitats autònomes per reduir-ne el nombre. A França diuen que és per reduir costos, però ja veurem si al final s'acaba fent o d'aquí a un parell anys diran que ja no és necessari.

En l'actualitat, França està dividida en 27 regions, 22 a Europa i 5 fora (Guadalupe, Martinica, Guaiana francesa, Reunió i Mayotte).

En la imatge següent, la divisió clàssica:



Però el 2014 s'ha anat estudiant una fusió de regions, reduint-los fins a 13 (els 5 insulars es mantenen). Es fusionen els següents: Borgonya i Franc Comtat; Centre, Poitou-Charentes i el Llemosí; Alta Normandia i Baixa Normandia; Lorena, Alsàcia i Xampanya-Ardenes; Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló; Picardia i Nord-Pas de Calais; Roine-Alps i Alvèrnia.

Es mantenen intactes les següents regions: Aquitània, Bretanya, Còrsega, Illa de França (París), País del Loira i Provença-Alps-Costa Blava.


Si ens centrem en la regió que ens afecta més, el Llenguadoc-Rosselló, que inclou el departament dels Pirineus Orientals, o sigui, la Catalunya Nord. 

El departament es divideix en  comarques de parla catalana: Alta Cerdanya, Capcir, Conflent, Rosselló i el Vallespir. També hi ha la Fenolleda, de parla occitana (encara que aquesta comarca va estar durant un temps sota influència del comtat de Barcelona, el 1258 ja es va incorporar dins la corona francesa). La seva capital és Perpinyà, i altres ciutats importants són: Montlluís, Prada, Elna, Toluges, Ceret, Prats de Molló, Argelers, Portvendres, etc. 

En aquesta proposta, la regió del Llenguadoc-Rosselló es fusiona amb la regió veïna de Migdia-Pirineus, que és la regió més extensa de França, amb capital a Tolosa de Llenguadoc i altres ciutats importants com Tarbes, Castres, Muret, Millau, Cahors i Lourdes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada