divendres, 22 d’agost del 2014

La divisió territorial de Catalunya al llarg del temps: Napoleó i els seus departaments

Encara que fou per pocs anys, l'ocupació francesa (1810-1814) va donar lloc a dues divisions territorials, encara que només fos per canviar la nomenclatura.

El 1810 s'eliminen els corregiments i es creen 4 departaments: Barcelona, Girona, Reus i la Seu d'Urgell. A més a més, cal destacar que Catalunya deixa d'estar dins l'estat espanyol i passa a ser un departament francès. Remarcar que algun poble de Lleida va ser inclòs dins el departament de Huesca.



El 1812, amb la guerra acabada, Napoleó organitza els departaments seguint la lògica geogràfica que ja fa a França i, per tant, divideix Catalunya en dues regions: l'Alta Catalunya i la Baixa Catalunya . L'Alta Catalunya la divideix en dos departaments, el departament del Ter amb capital a Girona i el departament del Segre amb capital a Puigcerdà. La Baixa Catalunya la divideix en dos departaments més, el departament de Montserrat amb capital a Barcelona, i el departament Boques de l'Ebre amb capital a Lleida.

La Val d'Aran s'incorpora al departament de l'Alta Garona i Andorra dins el departament del Segre.

Dins dels departaments, es mantenien com a subdivisions els corregiments borbònics.



Tota aquesta divisió territorial va ser més teòrica que pràctica, ja que mai va entrar en servei, perquè el 1814 Napoleó va acabar perdent la guerra i es va restaurar la monarquia borbònica i una altra divisió territorial.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada