dissabte, 30 d’agost del 2014

La divisió territorial de Catalunya al llarg de la història: els bisbats

La divisió eclesiàstica potser és una de les que divideix el territori d'una manera més natural, sense tenir en compte límits administratius com poden ser les comarques o les províncies.

Catalunya està dividida en dues províncies eclesiàstiques: Tarragona i Barcelona. I dins d'aquestes províncies tenim els diferents bisbats i arquebisbats.

Dins la província eclesiàstica de Tarragona trobem l'arquebisbat de Tarragona, el bisbat de Girona, el bisbat de Lleida, el bisbat d'Urgell, el bisbat de Solsona, el bisbat de Vic i el bisbat de Tortosa.

Dins la província eclesiàstica de Barcelona trobem l'arquebisbat de Barcelona i els bisbats de Terrassa i Sant Feliu de Llobregat.

El bisbat de Tortosa inclou una part de les comarques de Castelló, mentre que el bisbat de Lleida va perdre bona part dels municipis de la Franja d'Aragó el 1995 i el 1998.

En la imatge següent hi ha la divisió parroquial de Catalunya:

Com ja hem dit, els bisbats no coincideixen amb les províncies. Per exemple, el bisbat de Girona agafa els municipis de l'alt Maresme fins a Arenys de Mar; tota la comarca de la Cerdanya està dins el bisbat d'Urgell (incloent els municipis de la província de Girona); la comarca del Ripollès està dividia entre els bisbats de Vic i Urgell; o bé les Guilleries estan ubicades tant al bisbat de Girona com el de Vic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada