dimarts, 12 d’agost del 2014

El meu arbre genealògic LI: La Torre de Bell-lloc o can Pau Birol



La Torre de Bell-lloc o també anomenada can Pau Birol, va ser lloc de residència d'en Miquel Esteve Massa, la Maria Anna Sureda i la seva descendència, entre els quals l'Oleguer Esteve Sureda. Van anar a fer-hi de masovers el 1775, quan l'Oleguer tenia només 2 anys (gràcies als padrons de Girona, he pogut comprovar que en el padró del 1774 hi vivia una altra família, i el 1775 ja apareixen ells). Tant en Miquel Esteve com al Maria Anna Sureda hi van morir (el 1810 i el 1793 respectivament) i el 1813 hi vivien uns néts d'en Miquel i nebots de l'Oleguer. Però s'hi van estar poc temps, perquè el 1817 ja hi vivia una altra família. Per tant, podem dir que a la Torre de Bell-lloc, durant uns 40 anys, va estar habitada per avantpassats meus, fent de masovers.

Aquesta masia, ara situada dins del complex privat educatiu del Bell-lloc, està datada del segle XV, i segons el catàleg del patrimoni històrico-artístic de l'Ajuntament de Girona, és de planta rectangular, amb una torre també quadrada al sud-oest. Destaca la porta dovellada i una finestra d'estil gòtic a la primera planta.






Encara que la masia és del segle XV, ja fa molts i molts segles que aquesta zona ha estat habitada; de fet, hi ha constància de la presència d'una vil·la romana, datada entre els segles II aC i IV dC. En aquesta època, la ciutat romana de Girona (Gerunda) estava emmurallada, i fora de muralles només hi havia dues altres zones habitades en un primer moment, anomenades vil·les romanes, una a Sarrià de Ter i l'altra a Bell-lloc del Pla.

En un primer moment, les vil·les romanes eren petites i habitades només pels seus propietaris, que conreaven les terres del voltant. Més endavant, algunes d'elles creixien i es convertien en petites urbs, on els propietaris, fins i tot, participaven de la vida municipal.

Del Bell-lloc del Pla, només sabem que durant els terratrèmols del segle XV va quedar força castigada. Potser per això, després d'aquests es va reconstruir tota aquesta zona amb la masia (datada recordem del segle XV).

Però sens dubte, l'element principal d'aquesta masia és el descobriment el 1876 de tota una sèrie de mosaics d'època romana. Concretament se'n van trobar 3. El 1941 les parts conservades dels mosaics es van treure de la masia i, actualment, se'n conserven a diferents llocs, com pot ser el Museu d'Història de la ciutat.

Dels 3 mosaics, 2 formaven un d'únic, amb una superfície de 17 x 3 metres aproximadament, i s'han datat de finals del segle III o inicis del segle IV dC: el mosaic representava dues escenes relligades amb motius geomètrics complexos: una cursa del circ romà i la lluita de Bel·lerofontes, a cavall de Pegàs, amb la quimera.

Aquesta obra hauria format part del paviment mosaic que decorava l'entrada de la casa i les seves estances nobles. Quan van ser descoberts, només els cobria un pam i mig de terra. No sabem si la família Esteve Sureda van arribar a saber mai que sota els seus peus hi descansava una obra com aquesta...

 Aquí hi ha tot el que s'ha conservat del mosaic:


 En aquesta web, hi ha moltes d'altres imatges i explicacions:












2 comentaris:

  1. E meu nom és Josep Riuró Casas i vaig neixer i viure a Can Pau Birol de 1954 al 1959. El mes avis i vivien desde molt avanç de la guerra civil i alli van neixer els meus oncles i la meva mare Rosa Casas Pagés.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones! Quina coincidencia! Suposo que deurien anar passant diversos masovers al llarg del temps. Pero despres que.marxessiu vosaltres, no crec que es tardés molt en convertir-se en el col.legi

      Elimina