diumenge, 7 de juny del 2015

Corpus de sang: 375 anys

Dijous passat va ser corpus, una celebració que ha perdut molt de pes específic dins de la cultura i la societat moderna.

Però segurament el corpus més conegut i amb més conseqüència política, social i econòmica, va ser el dia de corpus del 1640, avui fa 375 anys.

Durant tot el 1640, a Catalunya hi havia hostatjada una nombrosa quantitat dels terços de l'exèrcit castellà per la guerra dels 30 anys amb França. La societat civil havia de donar allotjament i alimentació als soldats i això feia que fos molt costós, sobretot en uns anys de penúries econòmiques.

Alguns pobles, com Santa Coloma de Farners o Sant Feliu de Pallerols, es van negar a donar allotjament, donant lloc a petites revoltes.

El detonant va ser el dia de corpus del  1640, el 7 de juny. Amb l'excusa de l'allotjament dels soldats, segadors barcelonins es van revoltar i aixecar contra el govern del comte-duc d'Olivares.

Es van produir més d'una dotzena de morts, entre segadors i funcionaris reials, entre ells el virrei de Catalunya Dalmau III, comte de Queralt. 

Aquesta revolta va propiciar pocs mesos més tard l'inici de la guerra dels Segadors.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada