dimecres, 23 de setembre del 2015

El Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser

El Govern va aprovar ahir el decret de declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. La declaració, esperada des del territori, permetrà fer compatible la conservació de l´entorn amb el desenvolupament social i també econòmic, tot regulant-ne les activitats. Segons el conseller de Territori, Santi Vila, es tracta d´un espai amb una «potencialitat immensa» que s´ha fet amb «el consens de tothom». Aquesta declaració del Parc Natural es va aprovar ahir en l´última Junta de Govern de la Generalitat, abans de les eleccions al Parlament del 27 de setembre.

La declaració del Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser havia estat una demanda del territori des de feia anys i, segons Vila, s´ha portat a terme amb «el consens de tothom». Segons va afegir: «No hi ha cap ajuntament ni ciutadà que s´hi hagi mostrat reaci, fet que confirma la maduresa ambiental de la ciutadania catalana». El nou Parc Natural inclou una superfície pertanyent a l´espai de capçaleres del Ter i del Freser (85%) i també a un altre espai d´interès natural –la Serra de Cavallera– (1%). També incorpora zones que fins ara no estaven incloses en el Pla d´Espais d´Interès Natural (PEIN), que suposen un 14%. L´espai també disposa de dos enclavaments, corresponents a les estacions de muntanya de Núria i de Vallter, que estaven excloses del PEIN.

El conseller Vila va destacar que el Parc Natural consta d´uns enclavaments importants de l´excursionisme i el turisme familiar, com són les estacions de Vallter i Núria amb més de 300.000 visitants anuals tot i que també fa frontera amb França; per tant, les persones es podran moure a banda i banda. Malgrat tot, abans, va detallar Vila, caldrà completar el procés d´ampliació i interconnexió amb França. Al marge de l´esport i el turisme, l´activitat més destacable dins l´àmbit protegit és la ramaderia extensiva, que es pretén afavorir i consolidar amb aquesta declaració del Parc Natural.

A Catalunya, aquests espais existents han esdevingut dinamitzadors econòmics de primer ordre als llocs on s´han implantat. Es calcula que, per cada euro invertit a un Parc Natural, es generen 8,8 euros de valor afegit brut segons un estudi encarregat per la Generalitat.
Regular l´espai i protegir-lo

La transformació de l´espai implicarà més reconeixement i més capacitat de gestió. Serà el catorzè de la Xarxa dels Parcs Naturals de Catalunya. Actualment el 31% del territori català compta amb algun nivell de protecció. Hi haurà un equip de gestió que treballarà amb els següents objectius: conservar els valors naturals excepcionals del territori; promoure ramaderia extensiva tradicional; facilitar la comercialització dels productes, relacionats amb el nou Parc Natural i potenciar el turisme i les activitats a la natura; reforçar els lligams a l´altra banda francesa, amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i les seves reserves naturals, a més d´ordenar l´ús públic i de controlar la «sobrefreqüentació» en esdeveniments com curses i travesses.

Vila va destacar que amb la declaració de l´espai, l´administració es compromet «a protegir i preservar» la zona. Això vol dir que s´han de regular les activitats que s´hi fan en tot moment, tot i que no pas «prohibir». Es tracta, doncs, de tenir cura de l´espai. El Parc Natural comptarà amb una xarxa d´equipaments i serveis, distribuïts entre els municipis que en formen part, per acollir els visitants i els turistes, a part de facilitar la gestió administrativa. Els principals accessos seran des de Queralbs, Setcases i Espinavell (Molló).

Segons Vila, amb el nou Parc Natural s´està «enviant un missatge al món», que és que Catalunya compta amb interès cultural, patrimonial i també ambiental i natural.
L´àmbit del Parc Natural

Es tracta d´un espai singular i el darrer exemple típic de l´alta muntanya pirinenca oriental, just a la frontera amb França. El territori s´estén entre 1.280 i 3.000 metres d´altitud, tot conservant bé els sistemes naturals alpins i subalpins. Destaca per acollir espècies de vertebrats delicades així com nombrosos invertebrats de gran interès i una flora d´alta muntanya rica i diversa.

Des del 1993, aquest espai gaudeix d´una protecció bàsica, que li atorga el fet d´haver estat declarat espai inclòs al PEIN i, posteriorment, a la xarxa Natura 2000, malgrat que aquesta protecció no resultava suficient per garantir la protecció dels valors naturals, geològics o paisatgístics i culturals, sense haver de renunciar als aprofitaments dels seus recursos naturals. A més, aquest espai ha de fer front a una intensitat creixent de les activitats de lleure i d´esport, que interessa ordenar i regular en matèria d´ús públic.

El conseller Vila va titllar ahir el dia «d´alegria per Girona i pel conjunt de Catalunya» perquè «després de dècades que estigués al pensament de molta gent», ha arribat «el dia». L´any 1932 ja hi havia un mapa en temps de la República on es preveia aquest Parc Natural.

DIARI DE GIRONA 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada