dissabte, 5 d’abril del 2014

El meu arbre genealògic IV: la branca Ripoll-Busquets, envoltant les Guilleries.



M'havia quedat amb en Salvador Martí Gubau (el meu besavi) a cal Cisteller de les Vinyes on va néixer i créixer. Doncs en Salvador es va casar amb la Carme Ripoll Busquets, una branca de la família amb nombrosos canvis de pobles i parròquies.

Sant Miquel de Cladells, Santa Margarita de Vallors, Anglès, Osor, Sant Gregori... són pobles o parròquies on van viure aquesta branca de la meva besàvia paterna paterna. I si us fixeu, donarem una volta a gairebé tot el perímetre de les Guilleries. Però anem per parts...

La Carme Ripoll Busquets va néixer al Clopés, una masia de Sant Miquel de Cladells. Allà hi van néixer tots els germans de la Carme, a excepció del més gran, en Pere, que va néixer a Riudecós, a la parròquia de Santa Margarida de Vallors (terme de Sant Hilari Sacalm). Els seus pares, en Joan Ripoll Xifra i la Dolors Busquets Masó s'havien casat a Santa Margarida, d'on eren masovers la família de la Dolors. En canvi, en Joan havia nascut a Anglès.

Centrem-nos amb en Joan Ripoll Xifra, que encara que va néixer a Anglès el 1849, els seus avantpassats venien d'altres indrets propers: el seu pare era d'Osor (del mas Rivadevall) igual que els seus avis. La seva mare, la Francisca Xifra, era d'Anglès, però el seu pare de Sant Gregori i la seva mare també d'Osor.

Per tant, podem veure com la banda d'en Joan Ripoll Xifra tenim avantpassats a Anglès, Osor, Sant Gregori, i més lluny, Vilobí, Sant Martí Sapresa o Cassà de la Selva.

I de la branca de la Dolors Busquets Masó, els seu pare i avis paterns eren els masovers de la masia de Riudecòs, situat sobre la casa pairal de ca n'Huix. I també tenim la Maria Anna Blasi Santsalvador, que va néixer a Sant Sadurní d'Osormort (a mig camí de Sant Hilari i Vic).

Tornant a en Joan Ripoll i la Dolors Busquets, es van casar a Santa Margarida de Vallors i van tenir el primer fill, en Pere (padrí del meu avi) a Riudecòs. Però després van anar a viure a Sant Miquel de Cladells, al Clopés, on van tenir la resta de fills: Gerònim, Maria, Carme, Joan, Àngela i Gràcia. D'en Pere no en tinc més dades (només que el 1930 encara vivia); en Gerònim es va quedar a viure al Clopés on es va casar unes quantes vegades; la Maria es va casar a Arbúcies; la Carme es va casar a Santa Coloma de Farners, en Joan es va casar també a Santa Coloma (amb una Martí Gubau, germana del meu besavi Salvador Martí Gubau); l'Àngela es va casar a Vilanna, i la Gràcia a Sant Hilari.

En Joan Ripoll va morir el 1911 al Clopés i la Dolors Busquets va continuar vivint fins que es va morir molt jove el seu fill Gerònim el 1922. Llavors va anar a viure al Soler (Montsolís, Sant Hilari) a casa de la seva filla Gràcia que s'havia casat amb en Josep Busquets Serrat i va morir el 1930.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada