dimecres, 9 d’abril del 2014

El meu arbre genealògic VI: Allà on vivien



Us he anat parlant fins ara de la branca del meu avi patern, els Martí Ripoll, i com haureu notat, he fet referència a nombroses masies. És que d'aquesta branca tinc bastant informació, gràcies als padrons de població de Santa Coloma de Farners, Castanyet i Sant Miquel de Cladells. Al llarg del temps, he anat en aquestes masies a fer fotografies, i us en poso unes quantes.

- Cal Cisteller de les Vinyes:

Aquesta masia es troba al veïnat de Vallors, entre la carretera d'Anglès i Santa Coloma i l'Eix Transversal. És on va viure de petit ja en Julià Martí Expósito, on es va casar amb la Maria Gubau Taberner i on van néixer tots els seus fills, inclòs en Salvador Martí Gubau. També és on van morir la parella Martí Gubau.

És una masia de dues plantes, rectangular, i amb un annex a un lateral. Segurament aquest annex és posterior d'aquesta època. Destaquen les llindes de fusta de la porta principal i de les finestres de la planta baixa.




- can Bora

Aquesta masia es troba a Castanyet, entre la riera de Castanyet i la carretera d'Anglès. Aquí va néixer la Maria Gubau Taberner el 1845 i també tots els seus germans (Salvador, Antonio i Filomena). I també diversos avantpassats. Com a mínim el seu pare Andreu i el seu avi Salvador.

La Maria en casar-se va anar a viure a cal Cisteller (1869), i aquí es van quedar vivint el seu pare Andreu fins que es va morir (el 1882) i el seu fill Andreu Gubau Rigau. Fins a mitjans segle XX, la masia va ser propietària de descendents de l'Andreu Gubau i la Gertrudis Taberner.




- Riudecòs

La masia de Riudecòs es troba dins la parròquia de Santa Margarida de Vallors, en el terme municipal de Sant Hilari Sacalm, però a tocar del terme de Santa Coloma de Farners, a poca distància de can Huix.

En aquesta masia hi van viure diferents avantpassats de la Carme Ripoll Busquets. De fet, aquí va néixer la Dolors Busquets Masó el 1853 i també el seu pare Salvador Busquets Blasi el 1812. També ja era masover l'avi Hilari Busquets Canaleta (1788-1862), però no se sap si ja hi va néixer o no.

Aquí es va casar la Dolors Busquets amb en Joan Ripoll Xifra i van tenir el seu primer fill, en Pere Ripoll Busquets (padrí del meu avi Pere Martí Ripoll) el 1876. Poc temps després van marxar a viure al Clopés.

Com es pot observar, aquesta masia de dues plantes aprofita el desnivell existent, ja que la façana posterior està gairebé tocant a la muntanya de darrera.  



- el Clopés

El Clopés és una masia de Sant Miquel de Cladells, situat a mitja muntanya, entre la vall de la riera de Santa Coloma al nord i l'església de Sant Miquel al sud. Com es pot veure, es una casa pairal destacable, propietat en l'època que van viure en Joan Ripoll, la Dolors Busquets i on va néixer la meva besàvia Carme Ripoll Busquets de la família Clopés Clascar.

Ells eren els masovers, i deurien viure en un lateral d'aquesta casa. En el cens de cases habitades del 1900, Joan Ripoll Xifra era el cap de família de la masoveria del Clopés, casa número 21 del "Cuartel del Norte". La casa estava a 1.669 metres de l'església de Sant Miquel i a una distància de 20 minuts a peu.

En aquesta casa hi van viure des del 1878 (any que va néixer en Gerònim) fins el 1922 (any que va morir en Gerònim). En Joan Ripoll va morir aquí el 1911.


- can Goita:

Finalment, arribem a la última casa de que parlaré avui. És la casa on van viure en Salvador Martí Gubau i la Carme Ripoll Busquets i on va néixer en Pere Martí Ripoll. Hi van anar a viure aproximadament el 1910, ja que en el primer fill, en Joan, va néixer al carrer d'en Joli (1908).  Aquí van néixer la resta de fills, en Josep, en Pere i la Dolors.

Es troba a peu de la carretera d'Anglès a Santa Coloma i com es veu en la imatge, és bastant simple i no gaire antiga.

El 1940 hi va morir en Salvador Martí Gubau, i llavors s'hi va quedar a viure el fill gran que ja s'havia casat. La Carme Ripoll Busquets i la seva filla Dolors van anar a viure al poble. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada