dijous, 15 de maig del 2014

El meu arbre genealògic XXIV: gùardies civils i porcs, del carrer d'en Rocosa al nen Jesús de Praga



Dels meus besavis, he sentit moltes històries, però us n'explicaré dues perquè són bastant humorístiques (evidentment vist des dels ulls actuals).

La casa d'en carrer d'en Rocosa on van anar a viure quan es van casar era de dues plantes i tenien algun cap de bestiar, en concret uns quants porcs, que els servien per menjar o per bescanviar per d'altres productes. La casa estava en un carrer on feia pendent i, per tant, quan plovia molt, el carrer semblava un riu. I en una d'aquestes plogudes, la casa es va inundar. I segons sembla, un dels principals objectius era salvar els porcs de morir ofegats, i els van salvar, però per les finestres de dalt.



La segona història ens porta a la guerra civil. En Francisco Campmajó no va anar a la guerra (ja tenia gairebé 40 anys quan va començar), però per coses que passen en pobles, va estar un temps amagat a una casa pel voltants del nen Jesús de Praga (concretament a Villaret Vell), una petita ermita situada prop del poble anant cap a Santa Coloma. L'àvia Carme li deia sempre que no es fotés en merders i que vigilés. Però resulta que un dia veu baixar al seu home Francisco per aquella zona i a darrera uns quants guàrdies civils. La meva àvia ja es devia pensar que l'havien detingut. Ja me la imagino dient-li: burru fotut!!!! Ja t'han agafat!!! Però no, resulta que només els hi indicava el camí a un dels guàrdies civils, la dona del qual estava a Villaret Vell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada