dissabte, 17 de maig del 2014

El meu arbre genealògic XXV: els oficis antics



Ara que només falta la branca de la meva àvia materna i com que se centra bàsicament en Calella i Girona ciutat, parlaré una mica dels oficis de tots els avantpassats fins ara.

Com que la gran majoria vivien a pagès o a pobles petits, la major part d'ells es dedicaven a feines relacionades amb el camp o el bosc. Gràcies també als padrons d'habitants i als llibres parroquials, on normalment fan referència al tipus de feina.

Si ens centrem en les feines del bosc, podríem parlar dels roders, carboners i serradors.

El roder és aquell que treballa fent rodells. I què són els rodells? Dels troncs de les perxades (castanyers joves) que són bastant manejables, se'n fan unes tires allargades que serveixen per fer utensilis de fusta, siguin bótes, semals o galledes, unint les diferents parts. Normalment, els roders estaven força temps fora de casa. Concretament en Francisco Campmajó Crous era roder i estava força mesos al Montseny o al Montnegre, dormint al bosc en petites barraques.

El carboner és el que feia carbó. En aquest cas, anaven a alzinars i construien diferents carboneres, plenes de llenya i cobertes de terra amb poca entrada d'oxigen, així la llenya s'anava consumint poc a poc, convertint-se en carbó. La branca familiar que va baixar de Josa de Cadí eren carboners.


 El traginer era aquell que portava mercaderies d'un lloc a un altre mitjançant animals que tiraven d'un carro. Òbviament, a mesura que anem endarrera, el carro era més o menys sofisticat. Normalment els animals eren cavalls, mules, rucs o ases. A Sant Hilari, la família Fauria era traginera, ja que tant en l'Antoni Fauria com el seu pare Joan ho eren.




Bona part dels avantpassats tenien hort o conreaven zones (per ells o per d'altres). Depenent de la zona, es plantava una cosa o una altra. Per exemple, a les zones planeres com Santa Coloma de Farners, Lloret, Calella, etc., els productes de l'horta són els dominants. En canvi, a Sant Hilari les patates són més dominants.

A part dels oficis relacionats amb el camp o el bosc, també tenim oficis comercials. Bona part dels Terris de Sant Hilari eren del ram dels teixidors de lli o de llana.

I també hi ha algun sastre o ferrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada