dijous, 23 de juliol del 2015

El meu arbre genealògic LV: els Gay i la guerra de Filipines i Cuba

Encara que poques coses puc anar trobant de l'arbre genealògic directe, sempre et pots trobar amb quelcom interessant d'altres familiars colaterals. I últimament n'he trobat dos; el primer pertany als Gay; i el segon, a la banda Feliu. Avui us parlaré dels Gay, i més concretament dels germans Salvi i Teodoro Gay Nualart, germans del meu besavi Isidre Gay Nualart.

Per internet he trobat un document anomenat "Estrategias locales frente a las quintas de la guerra de Cuba. La vila de Calella (1895-1898), de Gustau Navarro Barba i Gabriella Dalla Corte-Caballero.

Aquest document tracta, bàsicament, de les "excuses" que podries donar per evitar anar a la guerra de Cuba. En determinats llocs, hi va haver queixes pel fet que els joves havien d'anar a Cuba per fer la guerra. Davant d'això, en determinades ocasions et deslliuraves d'anar-hi, i eren bàsicament per dos motius: si eres el germà gran i el teu pare era mort (i, per tant, t'havies de fer càrrec tu de la família) o bé si ja tenies un germà a la guerra, fos Cuba o Filipines (que en aquestes dates també s'estava en guerra).

En Joan Gay Torrent i la Narcisa Nualart Horta (els meus rebesavis) van tenir 5 fills varons, un del qual va morir de molt petit. Així que 4 van arribar a l'edat adulta: en Salvi (nascut el 1875), en Teodoro (nascut el 1877), en Joan (nascut el 1882) i el meu besavi Isidre (nascut el 1895).

En aquest cas, i tenint en compte que aquestes quintes eren del 1898, només els dos germans grans Salvi i Teodoro eren possibles candidats a anar a la guerra.

Si tornem al text sobre la guerra de Cuba, podem veure en el següent text que es parla d'en Teodoro Gay Nualart, que va ser cridat a files per anar a Cuba, però que va poder estalviar-s'ho perquè ja tenia un germà a l'exèrcit, en concret a les Filipines:

En cap moment s'indica el nom del germà d'en Teodoro que està a les Filipines, però per força ha de ser en Salvi, dos anys més gran que en Teodoro. La resta de germans tenien 16 i 3 anys i, per tant, no podien ser.

Per tant, sabem que en Salvi Gay va estar a les Filipines. També sabem que el 1900 ja tornava a ser Calella, perquè aquest any va néixer el seu primer fill.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada