dimecres, 15 de juliol del 2015

Semblances entre aquest estiu i el del 1994

EL TEMPS- TV3

En aquest article, s'expliquen les similituds que comencen a haver entre aquest estiu i el del 1994. Esperem que el resultat final no sigui el mateix.

La situació actual i la possibilitat de deu o quinze dies més d'onada de calor ens acosten al fatídic 1994.

Un no parar. Després d'una de les onades de calor més fortes de les últimes dècades, aquesta setmana, novament, les temperatures s'enfilen fins als quaranta graus a Ponent. Malauradament, aquesta calorada no té fi.

Aquest estiu del 2015 ens recorda cada vegada més el del 1994. Amb dades a la mà, objectives, de precipitació acumulada des de l'1 de gener fins a dia d'avui, i amb les altes temperatures dels últims mesos, podem comparar aquest estiu amb el del fatídic 1994. Acumulem fins avui, a moltes comarques, precipitacions des de l'1 de gener de només 100 a 150 l/m2. El 1994, però, el dèficit hídric era molt gran, va ploure molt poc els primers nou mesos de l'any, i la forta calor de finals de juny, combinada amb vents a escala local, va convertir els boscos catalans en un polvorí. El resultat va ser l'any amb més hectàrees cremades: més de 70.000. L'agost es va tancar amb el tornado de l'Espluga de Francolí i el 10 d'octubre hi va haver greus inundacions al prelitoral i a la Catalunya central. Es comencen a morir de set alzines, roures i altres arbres i arbustos. Aquell any, en van ser milers.

I relacionat també amb la calor, a Camós, per exemple, han posat aspersors i ventiladors en una granja de vaques, per evitar l'estrès tèrmic. Les vaques no suen i, per tant, acumulen molta calor que els hi és molt perjudicial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada