dilluns, 20 de juliol del 2015

Troballa arqueològica dels segles XIII i XIV a Girona

Les obres per reformar la biblioteca de la Casa de Cultura de Girona, que van començar el 30 de març, han permès descobrir restes d’edificacions d’entre els segles XIII i XIV. Sota el paviment de l’antic hospici infantil que es va instal·lar el 1781 a la Casa de la Misericòrdia, construïda entre el 1765 i el 1769 i que va precedir la Casa de Cultura actual, s’han localitzat restes anteriors que van ser destruïdes i cobertes amb motiu de la seva construcció. 

Un carrer important

Segons explica Maribel Fuertes, directora de les excavacions, aquestes restes corresponen a un tram d’uns 20 metres de llargària de l’antic carrer Fontanilles, que després de la construcció de la Casa de la Misericòrdia va ser desplaçat a la seva ubicació actual. S’han pogut documentar parcialment quatre habitatges, que els experts han determinat que van ser edificats originalment entre finals del segle XIII i principis del XIV, i van continuar sent objecte de modificacions fins que el 1765 van ser destruïts per la construcció de la Casa de la Misericòrdia. 

El carrer Fontanilles era un dels més importants de la ciutat, ja que era l’únic amb orientació nord-sud i era el principal eix de comunicació de l’antic barri del Mercadal. El carrer desembocava a la plaça de Framenors, on hi havia l’important convent gòtic de Sant Francesc. L’amplada considerable de la via i l’estructura i la decoració de les seves construccions també denoten la importància que tenia. 

La llinda d’un paraire 

Entre les restes, destaca especialment la primera casa del voral oest del carrer, de la qual es conserva un pati interior d’accés, que devia anar cobert, ja que les parets interiors estan revestides amb morter de qualitat i el paviment presenta una gran fulla d’heura i altres motius florals fets amb còdols i rajoles. També es pot apreciar a les dues bandes del carrer la xarxa de clavegueram: les cases tenien les seves pròpies canalitzacions, que desembocaven en una canal externa que seguia el traçat del carrer i que, coberta amb grans lloses de pedra i una capa d’argila, era utilitzada com a vorera. També destaca una gran llinda de pedra que es va trobar entre la runa que cobria les ruïnes, en què es pot llegir “paraire” (un menestral que s’ocupava de comprar i preparar la llana). Al carrer Fontanilles hi vivien artesans i petits empresaris, oficis perfectament documentats a l’antic barri del Mercadal. 

A banda d’aquestes restes arquitectòniques, l’equip arqueològic també ha trobat restes materials com ara ceràmiques, estris artesanals de ferro, monedes, objectes decoratius de bronze i revestiments de calç amb motius decoratius. 

Des de l’Ajuntament -que és el promotor de les excavacions- s’està estudiant com posar en valor aquest jaciment i fer-lo visitable (ara bé, no en tota la seva extensió) sense deixar de banda el projecte de la nova biblioteca municipal que ha d’ocupar aquest espai, ja que es tracta d’un jaciment rellevant pel fet que permet contemplar l’estructura d’un antic carrer i els seus habitatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada